Categories
Segle XX

El Pont de Lavernó Sant Sadurní d’Anoia

(Fotografies de la seva reconstrucció 1939-1941)

El Pont de Lavernó de Sant Sadurní d’Anoia, conegut popularment com el pont de l’estació, va ser construït al segle XIX per connectar la vila amb l’estació del ferrocarril, que arriba a Sant Sadurní l’any 1865.

El pont va ser enderrocat el 22 de gener de l’any 1939, durant la retirada de l’Exèrcit Popular per evitar l’entrada de l’exèrcit franquista a Sant Sadurní.

Acabada l’anomenada Guerra Civil Espanyola va ser reconstruit per un batalló d’enginyers del Cos de l’Exèrcit d’Urgell sota la direcció del comandant Juan Cámpora Rodriguez, utilitzant com a mà d’obra presoners comuns desplaçats de la presó Model de Barcelona i presoners de l’Exèrcit Popular (algunes fonts diuen que també amb joves que feien el servei militar).

Aquesta reconstrucció es va inaugurar el dia 29 de novembre de l’any 1941 amb l’assistència del general franquista Alfredo Kindelán

Aquesta fotografia apareix publicada també per Carles Querol al seu blog personal “A contracorrent”

El pont un cop finalitzada la reconstrucció.

Aquesta fotografia deu ser del dia de la inauguració de la reconstrucció del pont. Les tropes baixant pel carrer de la Diputació a l’alçada de l’actual plaça de Manuel Raventós (aquesta plaça es va construir l’any 1945). El carrer de la Diputació durant el franquisme se l’anomenà Avenida de los Mártires i el tram que va des de l’actual plaça Manuel Raventós fins a l’estació carrer de Jaime Raventós. Amb la restauració de la “democràcia” a ambdues parts se’ls retornà el nom original de carrer de la Diputació.

Recull de fotografies de la reconstrucció del pont 1939/1941, còpies de l’època en paper, fotògraf desconegut. Col·lecció Miquel Torres i Vallespí.

Informació extreta del blog de Carles Querol, raco.cat, els noms dels carrers de la vila de Sant Sadurní d’Anoia, santsadurni.cat i la wikipedia

2 respostes a “El Pont de Lavernó Sant Sadurní d’Anoia”

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *